Historia

Haaveet Pinsiön maamiesseuran oman talon rakentamisesta virisivät jo vuonna 1916 ja suunnitelmia laatimaan valittiinkin oma komitea. Tontin paikka valikoitui Lähteen mailta, mistä isäntä lupautui tekemään vaadittaessa vaikka 100 vuoden pituisen vuokrakirjan.

Maamiesseurantalon rakentaminen alkoi kuitenkin vasta vuonna 1927, jona vuonna se myös valmistui. Vihkiäisiä vietettiin 24. heinäkuuta. Talkootyön osuus tässä yli kymmenen vuotta vireillä olleessa hankkeessa oli huomattava. Talon salista tehtiin lopulta 10 metriä leveä ja reilut 17 metriä pitkä siipirakennuksen vastaavien mittojen ollessa 10 metriä ja 13 metriä.

Pihamaalle rakennettiin myöhemmin myös putka, jota vuokrattiin myös Lopen (Sasi) maamiesseuralle 25 markan hinnasta. Putkan kohtalona oli lopulta joutua huutokaupattavaksi 1960-luvulla.

Mittava peruskorjaus talolle on tehty noin 20 vuoden välein: 1950-luvulla, 1970-luvulla ja viimeinen 1990-luvulla. Seurantalon tiloissa, talon toisessa päässä, toimi aina 1990-luvun alkuun Osuuskassan (myöhemmin Osuuspankin) konttori.

Seurantalolla on vietetty monet mieliinpainuvat syntymäpäivät ja muut juhlat; kymmenet hääparit ovat käyneet betonisten pylväiden lävitse kohti koivuin koristeltua juhlapaikkaa.

Talo on toiminut kyläläiset kokoavana rakennuksena, jonka seinillä on monta tarinaa kerrottavana.